Natacha Atlas

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Natacha Atlas
Natacha Atlas, 2008
Natacha Atlas, 2008
Základní informace
Narození20. března 1964 (60 let)
Brusel
BelgieBelgie Belgie
Žánryworld music, arabská hudba
Povolánízpěvačka, skladatelka
Nástrojezpěv
Aktivní roky1991 – současnost
VydavateléNation, Mantra
Příbuzná témataMandanga
Transglobal Underground
OceněníVictoires de la Musique – Female artist of the year (2000)
Webwww.natachaatlasofficial.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Natacha Atlas (* 20. března 1964 Brusel) je zpěvačka pocházející z Belgie. Je známá spojením arabské a severoafrické hudby.

Styl svojí hudby nazvala „modernou ča'abi“ (tzn. novější forma marocké populární hudby). Obsahuje však také mnohé prvky ze stylů jako např. arabeska, drum 'n' bass nebo reggae.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Tanec a zpěv[editovat | editovat zdroj]

Natacha má arabské i židovské předky, ale sama je muslimkou a o sobě tvrdí, že je „lidským pásmem Gazy“: „Konflikty mezi mou evropskou a arabskou částí pokračují – můj genetický kód ze mě téměř nevyhnutelně udělal nomáda.“ Natacha vyrůstala v marockém sousedství Bruselu, kde se naučila umění raqs sharki (břišní tanec) a poznala ča'abi (moderní marocká populární hudba).

Natacha se naučila několik jazyků: angličtinu, francouzštinu, španělštinu a arabštinu. Ve své hudbě i běžně používá všechny. Poté, co se její rodiče rozvedli, odešla do Northamptonu se svojí matkou a stala se první arabofonní rockovou zpěvačkou.

Transglobal Undergroud[editovat | editovat zdroj]

Později měla dvě práce – na jedné straně břišní tance a na druhé zpěv v belgické hudební skupině hrající salsu. Roku 1991 nahrála skladbu Timbal s Balearic Beat (¡Loca!). Spolupracovala také s Jahem Wobblem, přičemž složila pět skladeb na LP Rising above Bedlam. Díky Nation Records, které nahrály ¡Loca!, se Natacha setkala s Transglobal Underground, kteří nahrávali u stejné společnosti a v té době měli právě Top 40 hit, Templehead. Koncerty s touto kapelou ukončila v roce 2018.[1]

Současnost[editovat | editovat zdroj]

V současnosti vystupuje sólově, ačkoliv spolupracuje s několika dalšími hudebníky. Na novějších albech je patrný příklon k jazzu, který je mimo jiné výsledkem spolupráce s francouzsko-libanonským jazzovým trumpetistou Ibrahimem Maaloufem.[1]

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Vydávala u Nation Records (1993–1997) a Mantra Records (od roku 1998).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Natacha Atlas na anglické Wikipedii.

  1. a b Koncert bez hranic: Arabská hudba na vlnách jazzu. Natacha Atlas a Naïssam Jalal. Vltava [online]. 2022-05-01 [cit. 2023-10-04]. Dostupné online. 
  2. DENSELOW, Robin. Natacha Atlas: Expressions: Live in Toulouse – review. The Guardian. 2013-05-02. Dostupné online [cit. 2023-10-04]. ISSN 0261-3077. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]